Zdroj: www.lidovky.cz |
První článek v tématu "Zelenina" bych chtěla věnovat červené řepě. Proč? Protože je to velmi zdravá a chutná zelenina (a také proto, že je to jediná plodina, kterou nám na zahrádce slimáci nesežrali, takže v posledních dnech máme doma řepové hody :D).
Původ a historie:
Červená řepa (lat. Beta vulgaris) je rostlina pocházející z oblasti Středozemí, ačkoliv poprvé se o ní dozvídáme ze 3000 let starých babylónských záznamů. První vrchol zažila červená řepa v době antiky, zejména v době starověkého Říma. V této době byla nejen konzumována, ale věřilo se, že má léčivé účinky.
Obsah a složení:
Nyní se zaměřme na všechny klady červené řepy, je nutno říct, že se svými účinky je schopna potlačovat viry a bakterie, ba dokonce obsahuje účinné látky proti mykózám. Již moje babička říkala, že konzumace červené řepy je výborná prevence proti rakovině. A není se čemu divit. Správně vypěstovaná řepa totiž obsahuje hromadu minerálních látek a vitamínů, které naše tělo ocení - např. selen, železo, draslík, vitamin C, E, kyselina listová atd. Obsahuje také křemík, který má velmi příznivý vliv na kosti, cévy nebo kůži. Červená řepa je také významným antioxidantem. Kromě těchto všech pozitiv nalezneme v červené řepě také některé stopové prvky (rubidium a cezium).
Nutriční hodnoty a podrobné složení červené řepy najdete zde: http://cervena-repa.cz/slozeni-cervene-repy/
Léčivé účinky:
Jak již bylo zmíněno výše, je červená řepa vhodná jako prevence rakoviny. Má tedy velmi blahodárné účinky na imunitní systém, regeneraci organismu, kardiovaskulární systém nebo růst tkání. Potěším i potenciální maminky - konzumace řepy má příznivý vliv na otěhotnění.
Další významné léčivé účinky červené řepy:
- podporuje činnost střev, a tedy zabraňuje zácpě
- protisklerotické účinky
- podpora a výživa nervového systému
- podpora tvorby červených krvinek a krvetvorby vůbec, čistí krev
- podpora tvorby inzulinu
- podpora látkové výměny
- ideální po rekonvalescenci při borelioze klíšťové encefalitidě
- pozitivní vliv na zrak
- pozitivní vliv během menstruace, má blahodárný účinek potíže pramenící z menopauzy
- antioxidační účinky škodlivých a jedovatých látek
- prevence proti malárii
- podpora činnosti jater, žlučníku a žaludku
- celkově regeneruje lidský organismus a zpomaluje stárnutí
- pozitivní vliv na vlasy a nehty
- kromě příznivého vlivu na otěhotnění má pozitivní vliv na plod i během gravidity, snižuje možnost potratu
- kromě protirakovinotvorných účinků má také pozitivní vliv i při léčbě nádorů a po rekonvalescenci
- zlepšuje využití bílkovin
- podporuje duševní klid a vyrovnanost
- vhodná při alergiích
- pozitivní vliv na revmatické problémy
Dostupnost:
Zdroj: www.cs.wikipedia.org |
Červenou řepu můžeme sehnat v obchodě volně (a tedy nezpracovanou) nebo zpracovanou sterilovanou ve sklenici. Je lepší koupit si červenou řepu jako nezpracovanou zeleninu. Do sterilované červené řepy ve sklenici totiž někteří výrobci zařazují nebezpečnou látku E954 (sacharin). Více informací o sacharinu zde: http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E954
Závěrečná slova:
Po konzumaci je třeba si uvědomit, že stolice a moč bude mít načervenalou barvu. Takového stavu se není třeba obávat, je dočasný a neznamená žádné zdravotní problémy. :)
Já osobně červenou řepu mám moc ráda, nejraději jen uvařenou. Neznám proto žádné speciální recepty, na druhé straně ji dokážu zhltnout během pár vteřin. :D
Zdroje:
http://cervena-repa.cz/
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98epa_%C4%8Derven%C3%A1
http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E954
http://www.varimezdrave.cz/chvala-cervene-repe/
http://www.lidovky.cz/
Žádné komentáře:
Okomentovat